Total days en route

32


Distance covered:

580 km

Photos

Check our photos:
check out our photos check out our photos check out our photos check out our photos

Our sponsors

our sponsors

Documentary film

Read all about
Project Inland Ice - the documentary

Contact

Get in contact with
the expedition-team

Schoolproject

Lees meer informatie over het educatieve onderdeel van dit project.
Sorry, only in Dutch!

Openbare Montessorischool Den Dolder uit Den Dolder, Groep 6/7/8, Leerkrachten Koenraad en Willemijn

 1. Nog niet. We hebben nog geen verschrikkelijke stormen gehad, en we zien ook geen ijsberen. En we zijn natuurlijk ook niet zo snel bang!

 2. Het is dit jaar best warm op de ijskap, maar het ijs ligt er nog wel gewoon. Echt grote veranderingen zien we eigenlijk niet.

 3. Geweldig! We zijn hier 2 jaar voor bezig geweest, en nu we er eindelijk rondlopen voelen we ons helemaal super!

 4. We hebben eten bij ons waar zoveel mogelijk energie in zit, terwijl het zo weinig mogelijk weegt. Chocolade, nootjes, en repen. Als avondeten hebben we gevriesdroogd eten bij ons waar het water uit gehaald is: het weegt heel weinig, en je moet er warm water bij doen om het te kunnen opeten.

 5. Waarschijnlijk komt die op televisie in juli en augustus.

 6. Verdwalen kan gebeuren, vooral in een sneeuwstorm. Gelukkig hebben we een GPS bij ons, waarmee je overal op aarde kan zijn waar je bent en waar je naartoe gaat. We kijken er elke dag op!

 7. Sneeuw, en sneeuw, en ehÖ sneeuw. Er is eigenlijk verder niet zo heel veel op Groenland. Maar al die sneeuw vinden we wel heel mooi!

 8. Omdat we allemaal een GPS hebben, kunnen we elkaar altijd vinden. Als we elkaar overdag kwijtraken, gaan we gewoon naar de plek waar we onze tent ís avonds willen opzetten. Maar we zijn elkaar gelukkig nooit kwijtgeraakt.

 9. We hebben al temperaturen gehad tot -30 Ďs nachts, en overdag is het af en toe best warm met 0 graden. Op Groenland kan het af en toe wel -40 worden, maar zo koud hebben wij het niet gehad.

 10. We hebben op de ijskap geen dieren gezien, maar in de stad waar we begonnen zijn hadden mensen natuurlijk wel huisdieren. Op de ijskap leven geen dieren. Op Groenland komen ijsberen, zeehonden, rendieren en veel verschillende vogelsoorten voor. Maar het zijn wel minder diersoorten dan bij ons.

 11. Toen we weggingen van schiphol hadden we maar 30 kilo bagage bij ons, maar we hadden een maand daarvoor ook al heel veel bagage naar groenland gestuurd. Na het inpakken wogen onze sledes ongeveer 90-100 kilo!

 12. We hebben afgelopen week een hele goede dag gehad, en 23 km afgelegd.

 13. Dan moeten we van tevoren bellen naar iemand die ons in Nederland helpt met onze tocht. Hij gaat dan een nieuwe vlucht voor ons regelen.

 14. Ons eindpunt is het plaatsje Isortoq. We hebben het in onze GPS staan, en daardoor kunnen we er zo naartoe lopen. In Isortoq is de rand van de ijskap, daar gaan we er vanaf.

 15. Ja, we zijn onderweg bij Amerikanen geweest die daar een onderzoeksstation op de ijskap hebben. Ze vonden het heel leuk dat er mensen langskwamen! Maar afgezien van onderzoekers wonen er bijna geen mensen op onze route.

 16. We hebben maar 1 vervoersmiddel: onze sledes en skiís. Zonder die skiís zouden we wegzakken in de sneeuw, dus we kunnen echt niet zonderÖ

 17. We slapen in een tent, en daar liggen we elke dag heel lang in: we kruipen al om 18 uur ís avonds in onze slaapzak, en we komen er pas om 8 uur ís ochtends uit. Maar we slapen meestal pas om 22 uur.

 18. Dan moeten we bellen of ze ons met een helikopter willen ophalen, want zonder eten lukt het niet. Maar gelukkig houden we genoeg over om de overkant te halen!

 19. Ja, we hebben nu in de laatste weken zelfs meer pech dan in het begin. De eerste week waren er een paar van ons een beetje ziek, er hadden er 2 blaren op hun hielen, en nu hebben we wat kapotte spullen, en wordt de temperatuur zo hoog dat alles nat wordt. Maar we zijn er gelukkig bijna!

 20. De verpakkingen waar ons eten in zit laten we natuurlijk niet liggen, die nemen we natuurlijk netjes mee terug.

 21. Er zijn wel bergen op Groenland, maar het ijs is zo dik dat het over de bergtoppen heen ligt. Alleen aan de kust is het ijs dunner, en daar steken de bergtoppen er wel doorheen. Echt veel last hebben we er niet van, we kunnen tussen de bergen doorlopen.

 22. Omdat we een maand lang, elke dag, moeten lopen. En omdat het voortdurend koud is, dat kost heel veel energie, en daar word je erg moe van. Het is echt topsport!

 23. Makkelijker dan met 5 vrouwen. Mannen praten makkelijker, en spreken ergernissen meteen uit. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.

 24. Het eten is allemaal gedroogd, al het water is eruit gehaald, en hierdoor is het lekker licht om mee te dragen. Als we koken moeten we eerst sneeuw smelten om water te krijgen, en daarin koken we ons eten.

 25. We stoppen elke dag ongeveer om 17.30. Dan gaan we de tent opzetten, en om 18 uur liggen we in onze slaapzak. Dan gaan we eerst eten, en bellen naar Nederland, en om 22 uur gaan we slapen.

 26. Op zoín expeditie is iedereen wel eens bang dat het niet gaat lukken of dat er wat misgaat. Daar moet je goed met elkaar over praten, want samen kunnen we bijna alles aan!

 27. De zon boven de horizon, al die sneeuw om je heen, en de enorme ruimte die er overal om je heen te zien is.

 28. Nee, nog niemand. We zijn met zn zessen vertrokken, en we komen met zn zessen aan!

 29. Simpele dingen die thuis heel normaal zijn: op blote voeten in het gras lopen, lekker vers fruit eten, in een echt bed slapen en douchen

 30. We vinden het niet zo leuk dat het nu niet meer zo erg koud is. We hebben kleren bij ons voor hele lage temperaturen, en nu zweten we allemaal behoorlijk. (En dus gaan we ook wel een beetje stinken)

 31. We hebben een oud radarstation ontdekt wat lang geleden door het Amerikaanse leger daar is neergezet. Ze zijn in 1988 weggegaan, maar het gebouw staat er nog, en alle spullen van de mensen die er woonden liggen er ook nog. Het is net een soort spookhuis!

Terug naar de andere vragen

Bekijk hier de project-bestanden van deze school